Hik baby

Hik baby. Baby’s hebben erg vaak de hik, zelfs al in de baarmoeder. Op deze pagina lees je wat de oorzaken zijn van de hik en hoe je de hik bij een baby kan verhelpen.

Hik baby in baarmoeder
Als je baby de hik heeft in de baarmoeder, voel je dit als moeder door middel van series van kleine ritmische bewegingen, enkele malen per dag. Ook kun je het zien bij een echo als je baby de hik heeft.

Je vraagt je misschien af hoe een baby al de hik kan krijgen in de baarmoeder, terwijl het kindje nog niet eens ademt. Dit komt omdat de hik niet veroorzaakt wordt door een probleem in de ademhaling, maar door plotselinge samentrekkingen in het middenrif. Deze samentrekkingen worden veroorzaakt door irritatie of stimulatie van de spier. Hierdoor is het ook voor baby’s in de baarmoeder mogelijk om de hik te krijgen. Helaas is de hik bij een ongeboren baby niet te verhelpen of te voorkomen. Maar omdat de hik meestal erg snel over gaat, is dit ook niet erg.

Hik baby na geboorte

Als je baby eenmaal geboren is, zul je merken dat de hik nog steeds erg vaak voorkomt bij je baby. Vooral bij baby’s die jonger zijn dan een jaar, komt de hik regelmatig voor. Volgens kinderartsen wordt de hik bij jonge kinderen voornamelijk veroorzaakt door voeding of een verlaging van de temperatuur, waardoor de baby het koud krijgt. Als een baby de hik heeft, is dit voornamelijk vervelend voor de ouders. Een baby zelf heeft er helemaal niet veel last van, tenzij de hik de baby belemmert in dagelijkse bezigheden zoals eten en slapen. Alleen als dit het geval is, heb je een reden om naar de dokter te gaan. Heeft je baby gewoon de hik maar wordt je baby niet verhinderd in dagelijkse activiteiten, dan is er niets aan de hand.

Hoe verhelp ik de hik bij mijn baby?
Over het verhelpen van de hik zijn verschillende theorieën. Zo zijn er kinderartsen die allerlei tips geven om de hik bij baby’s te voorkomen, maar zijn er ook kinderartsen die stellen dat het geen zin heeft om de hik bij een baby te verhelpen. Tips die kinderartsen geven om de hik bij baby’s te voorkomen, zijn tips als de baby suikerwater te laten drinken of de baby iets te geven om op te zuigen

Waar in ieder geval alle kinderartsen het over eens zijn, is dat er enkele zaken zijn die je zeker niet moet doen om de hik bij jouw baby te verhelpen. Dit zijn dingen als het laten schrikken van je baby, het uitoefenen van druk op de ogen van je baby, op het fontanel drukken of aan het tongetje van je baby trekken.