Hik oorzaak

Hik oorzaak. Als je de hik hebt, trekt het middenrif samen en sluit het klepje van het strottenhoofd plotseling af. Hierdoor maakt dit klepje een hikkend geluid. De hik is gelukkig snel weer over, want het kan erg lastig zijn om de hik te hebben als je wilt eten, drinken, praten en lachen. In de meeste gevallen is de hik weer over na enkele minuten en in het ergste geval enken tientallen minuten, maar er zijn ook chronische gevallen van de hik bekend waarbij de hik langer dan 48 uur aanhoudt. Een lang aanhoudende hik kan verschillende vervelende gevolgen hebben, waaronder slapeloosheid, stress, gewichtsverlies, uitdroging, uitputting, oprispingen van maagzuur en hartritmestoornissen. Gelukkig komt chronische hik niet vaak voor en hebben de meeste mensen maar gedurende een korte tijd last van de hik.

Nu weet je wat de gevolgen kunnen zijn van (langdurige) hik, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van de hik? Dat lees je op deze pagina.

Hik oorzaak bij kortdurende hik
Vaak is de oorzaak van de hik onbekend, of is er niet echt een oorzaak aan te wijzen voor de hik. Wel zijn er enkele oorzaken aan te wijzen die een kortdurende hik kunnen veroorzaken. Ten eerste kun je last hebben van een kortdurende hik bij een plotselinge temperatuursverandering in de omgeving. Ook kan de hik veroorzaakt worden door het eten van gekruid voedsel. Een andere oorzaak van de hik is dat je te snel en te veel eet, waardoor je lichaam wat overstuur raakt. Ook stress en onrust kunnen oorzaken zijn van de hik, net zoals roken en/of alcohol drinken. Tot slot kan opwinding de hik veroorzaken.

Vaak is het lastig te zeggen welke oorzaak precies heeft gezorgd voor de hik. Als je te snel of te veel hebt gegeten voel je dit meestal direct, maar als je de hik hebt gekregen door plotselinge temperatuurwisselingen, is dit al lastiger om aan te wijzen als oorzaak.

Hebt u gele stukjes uit keel dan kan er sprake zijn van amandelsteentjes.

Hik oorzaak bij langdurige of chronische hik
De oorzaken van langdurige of chronische hik zijn anders dan de oorzaken van kortdurende hik. Bij dit heftigere type hik zijn er namelijk ook heftigere oorzaken aan te wijzen dan bij kortdurende hik, dat vaak wordt veroorzaakt door onschuldige oorzaken.

Zo kan langdurige of chronische hik veroorzaakt worden door aandoeningen aan de longen, de nieren, het hart, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever of de hersenen. Daarnaast kun je te maken krijgen met langdurige hik door stofwisselingsziekten, of het gebruik van bepaalde soort medicijnen. Als je langer dan 48 uur last hebt van de hik, wordt dit vaak veroorzaakt door één van bovenstaande oorzaken. Omdat deze oorzaken vrij heftig zijn, is het aan te raden naar de dokter te gaan bij een hik die langer dan 48 uur aanhoudt.