Hikaanval

Hikaanval. Iedereen heeft wel eens de hik gehad. Soms heb je maar enkele minuten last van de hik en soms kun je we tientallen minuten of zelfs een uur regelmatig hikken. Een hikaanval kan erg vervelend zijn, omdat het niet alleen praten, lachen, eten en drinken bemoeilijkt, maar ook pijnlijk kan zijn. Als je last hebt van hevige hikken, kan dit namelijk een onprettig of zelfs pijnlijk gevoel met zich meebrengen.

Of je hik nu pijn doet of niet, je wil er vaak zo snel mogelijk vanaf. Maar wat is een hikaanval precies en hoe wordt een hikaanval veroorzaakt? En wat kun je doen om de hik te verhelpen? Op deze pagina lees je alles over een hikaanval, zodat je weet wat een hikaanval precies is en hoe een hikaanval verholpen kan worden.

Wat is een hikaanval precies en hoe wordt het veroorzaakt?
Zoals al eerder vermeld, heeft iedereen wel eens de hik gehad. Het hikken begint namelijk al in de baarmoeder: vanaf 8 weken beginnen foetussen met hikken. De moeder die de hikkende baby draagt voelt dan ook regelmatig een schokkend, hikkend gevoel in de baarmoeder als de foetus de hik heeft. Verder hebben naast ongeboren baby’s, ook kinderen en volwassenen regelmatig last van de hik. Helaas voor vrouwen, hebben zij vaker te maken met de hik dan mannen. Vrouwen hikken namelijk het meest in de dagen voor de eisprong, vanwege de hormonale veranderingen in het lichaam rond de eisprong.

Slechts weinig mensen weten precies hoe de hik wordt veroorzaakt. Dit komt namelijk niet door de ademhaling zoals velen denken, maar door een plotselinge samentrekking van het middenrif. Een kwart seconde nadat het middenrif plotseling samentrekt, klapt het strotklepje in je keel snel dicht. Het dichtklappen van het strotklepje geeft het hik-geluid. Het is niet helemaal duidelijk waarom het middenrif plotseling samentrekt. Waarschijnlijk is het een reflex dat is bedoeld om lucht te laten ontsnappen uit de maag van baby’s, zodat baby’s meer melk kunnen drinken. Naarmate je volwassen wordt, heb je dit reflex minder vaak nodig en heb je dus ook minder vaak een hikaanval.

Hoe kan ik de hik verhelpen?
Er zijn verschillende manieren om de hik te verhelpen, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes daadwerkelijk helpen om de hik te laten verdwijnen. Enkele manieren om de hik te laten verdwijnen, zijn de volgende:
– Het inhouden van de adem.
– Iemand met de hik laten schrikken.
– Via de neus inademen en via de mond uitademen.
– IJswater drinken.
– Aan de tong trekken.
– Het eten van pindakaas.
– Het drinken van een glas water terwijl je ondersteboven hangt.
– Het uitoefenen van druk op de buik.
– Het kriebelen van de neus, zodat je moet niezen.